PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Piernik z kawą i miodem

Piernik z kawą i miodem. Jak robić pierniki z dodatkiem kawy? Koniecznie przeczytaj nasz przepis! Jest prosty i szybki, a efekt doskonały.

Składniki:

  • 60 dag mąki (3 szklanki),
  • 5 dag tłuszczu (smalcu, margaryny lub oliwy),
  • ¼ kg cukru (1 szklanka),
  • 1 szklanka mocnego naparu kawy naturalnej,
  • 4 jaja,
  • ¼ kg miodu naturalnego (sztucznego),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • przyprawa do pierników lub zmielone przyprawy,
  • tłuszcz i bułka do formy,

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać miód, dodać napar z kawy, zagotować i ostudzić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z tłuszczem.
  3. W trakcie ucierania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą piernikową oraz wlewać przestudzony miód z kawą.
  4. Ciasto dokładnie wymieszać.
  5. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
  6. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
  7. Piernik z kawą i miodem piec 50—60 minut w ciepłym piekarniku.
piernik
Piernik.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x