Piernik z kawą i miodem
Piernik z kawą i miodem. Jak robić pierniki z dodatkiem kawy? Koniecznie przeczytaj nasz przepis! Jest prosty i szybki, a efekt doskonały.
Składniki:
- 60 dag mąki (3 szklanki),
- 5 dag tłuszczu (smalcu, margaryny lub oliwy),
- ¼ kg cukru (1 szklanka),
- 1 szklanka mocnego naparu kawy naturalnej,
- 4 jaja,
- ¼ kg miodu naturalnego (sztucznego),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- przyprawa do pierników lub zmielone przyprawy,
- tłuszcz i bułka do formy,
Przygotowanie:
- Rozgrzać miód, dodać napar z kawy, zagotować i ostudzić.
- Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z tłuszczem.
- W trakcie ucierania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą piernikową oraz wlewać przestudzony miód z kawą.
- Ciasto dokładnie wymieszać.
- Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
- Piernik z kawą i miodem piec 50—60 minut w ciepłym piekarniku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]