Sznycel wiedeński
Sznycel wiedeński
Wołowina i cielęcina – to najchętniej przyrządzane w Austrii gatunki mięsa. Kuchnia austriacka, zwana też na świecie wiedeńską jest znana przede wszystkim z takich potraw, jak: sznycel po wiedeńsku (Wiener Schnitzel), strudel, knedle z morelami i tort Sachera. Sznycel wiedeński – to sztandarowe danie obiadowe tej kuchni.
Składniki:
- 60 dag mięsa cielęcego bez kości (udziec),
- 4 dag mąki,
- 6 dag tartej bułki,
- 2 jaja,
- 8 dag masła,
- 1 cytryna,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Wpierw pokroić mięso na 4 plastry, lekko rozbić, dobrze zasiekać brzegi, aby plaster zachował swój kształt.
- Następnie każdy plaster posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w męce, zanurzyć w rozbełtanym jajku, a następnie w tartej bułce i przycisnąć ręką, aby bułka się trzymała.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor na połowie ilości masła.
- Na każdy sznycel na koniec położyć plasterek cytryny oraz grudkę masła wymieszanego z łyżeczką posiekanej naci pietruszki.
- Sznycel wiedeński podawać z ziemniakami purée i mizerią lub sałatą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]