Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński

Wołowina i cielęcina – to najchętniej przyrządzane w Austrii gatunki mięsa. Kuchnia austriacka, zwana też na świecie wiedeńską jest znana przede wszystkim z takich potraw, jak: sznycel po wiedeńsku (Wiener Schnitzel), strudel, knedle z morelami i tort Sachera. Sznycel wiedeński – to sztandarowe danie obiadowe tej kuchni. 



Składniki:

  • 60 dag mięsa cielęcego bez kości (udziec), 
  • 4 dag mąki, 
  • 6 dag tartej bułki, 
  • 2 jaja, 
  • 8 dag masła, 
  • 1 cytryna, 
  • natka pietruszki, 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wpierw pokroić mięso na 4 plastry, lekko rozbić, dobrze zasiekać brzegi, aby plaster zachował swój kształt. 
  2. Następnie każdy plaster posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w męce, zanurzyć w rozbełtanym jajku, a następnie w tartej bułce i przycisnąć ręką, aby bułka się trzymała. 
  3. Smażyć z obu stron na złoty kolor na połowie ilości masła. 
  4. Na każdy sznycel na koniec położyć plasterek cytryny oraz grudkę masła wymieszanego z łyżeczką posiekanej naci pietruszki. 
  5. Sznycel wiedeński podawać z ziemniakami purée i mizerią lub sałatą. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x