Pierogi z powidłami lub serem
Pierogi z serem lub powidłami – domowe.
Wszelako czym skorupka za młodu nasiąknie… Najlepiej nauczyć się klejenia domowych pierogów za młodu, oczywiście od swojej babci. Wiadomo zresztą, babcia zawsze robi najlepsze pierogi!
Składniki:
ciasto:
- 35 dag mąki,
- 1 jajko,
- sól,
nadzienie:
- 40 dag sera (twaróg),
- wanilia,
- 1 żółtko,
- sól, cukier,
- 2 – 3 dag masła do polania,
- ¼ l śmietany,
- 6 dag cukru – pudru do śmietany,
Przygotowanie:
- Najpierw nastawić wodę w płaskim, dużym rondlu, osolić.
- Mąkę przesiać na stolnicy, następnie wbić jajko, posolić, dodać wodę, zagnieść wolne ciasto.
- Starannie wyrobić, podzielić na części, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.
- Ser przetrzeć przez sito albo przemielić w maszynce (można kupić mielony), dodać 1 – 2 żółtka, szczyptę soli, wanilię, cukier do smaku (można dać 2 – 3 dkg rodzynek), utrzeć starannie.
- Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo.
- Wykrawać foremką krążki, nakładać na środek nadzienie (gęste), krążki składać na pół.
- Zlepiać dokładnie brzegi pierożków.
- Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, zamieszać łyżką, przykryć.
- Gdy podpłyną, odkryć, gotować 2 – 3 minuty.
- Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć.
- Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.
- Zamiast sera można wziąć gęste powidło (40 dag), które nakładamy łyżeczką na krążki ciasta.
- Dalej pierogi z powidłami robić jak opisano wyżej.
- Podając jako deser przyrządzić w mniejszej ilości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]