Pierożki z mozzarelli i pinii
Pierożki z mozzarelli i pinii.
Składniki:
- ciasto:
- ½ kg mąki “na pierogi”,
- 1 jajko,
- ⅛ l wody,
- sól,
- nadzienie:
- ¼ kg mozzarelli,
- 3 łyżki orzeszków pinii,
- 15 dag parmezanu,
- 1 łyżka pasty pesto,
- ponadto:
- 5 dag mąki do podsypania,
- 5 dag masła,
Przygotowanie:
przygotowanie ciasta:
- Przesiewamy mąkę przez sito na stolnicę, usypujemy z niej stożek, w środek wbijamy jajko, dodajemy sól i wodę, zagniatamy ciasto.
- Starannie wyrobione ciasto posypujemy z wierzchu mąką, robimy z niego dość gruby wałek i dzielimy go na kilka części.
- Każdą część rozgniatamy ręką, następnie wałkujemy dość cienki placek. Wykrawamy krążki o średnicy około 6 – 7 cm.
przygotowanie nadzienia:
- Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy ¾ z porcji parmezanu, 1 łyżkę pasty pesto i orzeszki pinii. Składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
- Nadzienie nakładamy na środek każdego krążka, składamy je na pół i dokładnie sklejamy ich brzegi.
- W międzyczasie w dużym rondlu gotujemy odpowiednią ilość wody. Wodę solimy i partiami wrzucamy pierogi do ugotowania.
- Gotujemy przez kilka minut do wypłynięcia, potem jeszcze przez 2 minuty wyjmujemy je łyżką cedzakową.
- Gorące pierożki z mozzarelli posypujemy wiórkami z reszty parmezanu i masła. Podajemy z zieloną sałatą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]