Pizza klasyczna na kamieniu- pieczenie
Pizza klasyczna pieczenie
Składniki ciasta
Pizza klasyczna –
Jak wykonać to ciasto?
- Rozpuścić drożdże w mleku i wodzie, dodając wino i cukier. Odstawić na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja.
- Do drugiej miski przesiać co najmniej, obszernie, szczegółowo, w chwili obecnej, w tym samym czasie mąkę, dodać sól, oliwę, wlać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto, zwracając uwagę na konsystencję ciasta.
- Pozostawić do wyrośnięcia w misce skropionej oliwą w ciepłym miejscu, przykryte lnianą, czystą ściereczką.
- Ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość (około 1 godziny, ponieważ czas zależy od temperatury).
- Podzielić na trzy porcje, ponownie wyrabiać ręką każdą z nich, następnie uformować placki na pizzę.
- Przy formowaniu ciasta pod pizzę stolnicę lub blat podsypać mąką lub kaszą manną.
Nadzienie do pizzy:
- Można wykorzystać dowolne składniki dostosowane do własnego smaku i posiadanych zasobów składników.
- Na początek włoska pizza klasyczna. W skrócie, z pewnością jest to przepis sprawdzony, wydaje się, w sumie, że efekt będzie pewny.
Sos do pizzy:
Niezbędnymi składnikami klasycznego sosu jest przyprawiony sos pomidorowy, składający się z puszki pomidorów bez skórki, przyprawionego ketchupem z dodatkiem ziół. Alternatywnie można przygotować sos majonezowy, czosnkowy lub inny. Niezbędnymi składnikami nadzienia pizzy jest oczywiście ser. W skład mieszanki serów stosować ser typu mozzarella i parmezan. Oprócz tego do dekoracji używamy także różnego rodzaju wędliny – ogórek kiszony, pomidory, paprykę ostrą (czuszka) i papryczki zielone, pieczarki, anchois, oliwki bez pestek, suszona bazylia i pieprz do smaku.
Niezbędnymi składnikami klasycznego sosu jest przyprawiony sos pomidorowy, składający się z puszki pomidorów bez skórki, przyprawionego ketchupem z dodatkiem ziół. Alternatywnie można przygotować sos majonezowy, czosnkowy lub inny. Niezbędnymi składnikami nadzienia pizzy jest oczywiście ser. W skład mieszanki serów stosować ser typu mozzarella i parmezan. Oprócz tego do dekoracji używamy także różnego rodzaju wędliny – ogórek kiszony, pomidory, paprykę ostrą (czuszka) i papryczki zielone, pieczarki, anchois, oliwki bez pestek, suszona bazylia i pieprz do smaku.
Pizza klasyczna – wykonanie
- Na przygotowanym spodzie z ciasta rozsmarować warstwę sosu pomidorowego i ułożyć warstwę mieszanki serów, wykładając około połowę przeznaczonej ilości.
- Następnie poukładać przygotowaną wędlinę, pomidory i pozostałe składniki. Na wierzchu kładziemy pozostałą ilość sera, skrapiamy oliwą z oliwek.
- Pieczemy w rozgrzanym piecu do pieczenia pizzy. Pieczenie na kamieniu powoduje, że spód ciasta jest odpowiednio wypieczony i kruchy. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta położonego na spodzie pizzy.
Recenzja urządzenia (debiutanta)
Otrzymaliśmy do przetestowania urządzenie do pieczenia pizzy na kamieniu G3Ferrari® model G10006. Nie mamy doświadczenia w pieczeniu pizzy, owszem, zdarzało się nam jadać kupioną pizzę, czy to w pizzerii, czy przywożoną na zamówienie.Kontakt z tym urządzeniem był pierwszy doświadczeniem z przygotowaniem ciasta, sosów i innych składników, pieczeniem. Mieliśmy trochę obaw, czy pieczenie pizzy w naszym wydaniu zakończy się pełnym sukcesem, czy będzie trzeba zaliczyć porażkę i uczyć się dopiero sposobów jej przygotowania. Z nadzieją, że się nam powiedzie przystąpiliśmy do testowania pieca.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]