Placek drożdżowy z owocami
Placek drożdżowy z owocami
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 3 dag drożdży,
- ½ l mleka,
- 2 – 3 żółtka,
- 10 – 15 dag cukru,
- sól,
- 10 dag tłuszczu,
- skórka cytrynowa,
- wanilia,
- tłuszcz do formy,
- 70 dag owoców (czereśni, wiśni, śliwek lub jabłek),
- 5 dag cukru – pudru,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, najpierw ogrzać, zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 10 dag mąki, mleka dodać tyle, aby rozczyn miał gęstość śmietany.
- Zostawić przykryty w ciepłym miejscu, aby wyrósł.
- Wpierw szeroką, prostokątną blachę o 3 brzegach osmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wyłożyć do miski.
- Dodać rozczyn, wreszcie resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię.
- Zarobić ciasto: wyrobić dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu stopiony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne.
- Obrać ciasto zboków miski, wyrównać powierzchnię, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wyłożyć je na blachę, końcami palców zanurzonymi w stopionym tłuszczu rozłożyć na całą blachę, powierzchnię dokładnie wyrównać, ułożyć w rzędach opłukane, osączone i bez pestek wiśnie lub czereśnie.
- Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut.
- Wyjąć, zsunąć przy pomocy szerokiego noża na stolnicę (przy braku odpowiedniego noża przekroić placek na 2 części w poprzek długości i dopiero zdejmować z blachy).
- Potem ostudzony placek drożdżowy z owocami oprószyć cukrem–pudrem, pokroić w kwadraty 2 ÷ 6 cm.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]