Placki ziemniaczane
Kiedy nie masz już pomysłu, co by tu wymyślić, by to nie był odwieczny “schabowy“, usmaż dziś placki ziemniaczane! Na pewno zaskarbisz sobie wdzięczność całej swojej rodziny!
Składniki:
- 1½ kg ziemniaków,
- ⅛ l mleka,
- 10 dag cebuli,
- 5 dag mąki pszennej,
- 1½ jaja,
- olej lub smalec do smażenia,
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wybrać duże ziemniaki, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
- Zetrzeć również cebulę.
- Z ziemniaków odcedzić nieco soku, zalać wrzącym mlekiem, dodać mąkę i jaja mieszając bardzo dokładnie.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przed samym podaniem, na dużej patelni po 5 – 6 sztuk na porcję dla jednej osoby.
- Podawać z sosami zimnymi lub gorącymi albo z kiszoną kapustą.
- Placki ziemniaczane można też podać z gulaszem i sałatkami jako placki „po cygańsku”.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]