ObiadPRZEPISYPrzystawki

Placki ziemniaczane

Kiedy nie masz już pomysłu, co by tu wymyślić, by to nie był odwieczny “schabowy“, usmaż dziś placki ziemniaczane! Na pewno zaskarbisz sobie wdzięczność całej swojej rodziny!


Składniki:

  • 1½ kg ziemniaków,
  • ⅛ l mleka,
  • 10 dag cebuli,
  •  5 dag mąki pszennej,
  • 1½ jaja,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wybrać duże ziemniaki, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
  2. Zetrzeć również cebulę.
  3. Z ziemniaków odcedzić nieco soku, zalać wrzącym mlekiem, dodać mąkę i jaja mieszając bardzo dokładnie.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przed samym podaniem, na dużej patelni po 5 – 6 sztuk na porcję dla jednej osoby.
  5. Podawać z sosami zimnymi lub gorącymi albo z kiszoną kapustą.
  6. Placki ziemniaczane można też podać z gulaszem i sałatkami jako placki „po cygańsku”.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x