Placki ziemniaczane z twarogiem
Placki ziemniaczane z twarogiem
? Czas przygotowania: 30 minut ‖ ♨ Czas Gotowania: ‖ ? Temperatura: IG: 1 porcja 690 kcal ‖ składniki na 4 porcje ‖
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 20 dag twarogu śmietanowego,
- ¾ pojemnika (15 dag) kwaśnej gęstej śmietany,
- 10 dag salami,
- 2 jaja,
- 2 cebule,
- 8 łyżek oleju,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz, sól,
- liście sałaty i ogórki konserwowe do dekoracji,
Przygotowanie:
- Cebulę wpierw obrać, posiekać.
- Ziemniaki obrać, opłukać i utrzeć na tarce, następnie wymieszać z jajkami i z cebulą.
- Masę doprawić też do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni porcjami rozgrzewać olej, potem usmażyć na nim osiem placków ziemniaczanych (po 3 – 4 minuty z każdej strony).
- Zabezpieczyć je także przed wystudzeniem.
- Przygotować twarożek: czyli salami pokroić w paseczki.
- Czosnek więc przecisnąć przez praskę.
- Szczypiorek umyć, potem osuszyć posiekać.
- Twaróg utrzeć ze śmietaną.
- Wymieszać z salami, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
- Na koniec doprawić do smaku.
- Placki ziemniaczane z twarogiem przełożyć na cztery podgrzane talerze.
- Na wierzchu każdego ułożyć porcję twarożku.
- Gotowe danie udekorować listkami sałaty i ogórkami konserwowymi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]