Potrawy z kasz i ryżu
Potrawy z kasz i ryżu.
Kasza przed gotowaniem powinna być oczyszczona. Kasze grube najpierw należy opłukać, aby usunąć piasek, kurz, puste ziarna, nie należy natomiast płukać kasz drobnych (kaszy manny, kaszy krakowskiej itp.).
Potrawy z kasz i ryżu – kulinarny przerób kaszy
Rozróżnia się dwa sposoby sporządzania kasz:
Na ogół drobne kasze bywają rozklejone, chcąc je przyrządzić na sypko należy kasze te zatrzeć białkiem. Kasze grube przyrządza się obydwoma sposobami.
Kasze rozklejone mogą być rzadkie (np. krupniki, kleiki) i gęste. Te ostatnie podaje się gorące lub studzone. Ponieważ konsystencja ugotowanej kaszy zależy przede wszystkim od ilości płynu użytego do gotowania, należy odmierzać objętość kaszy przed jej płukaniem i stosować oznaczoną w przepisie ilość wody.
Kasze drobne, które mają być wrzucane do gorącego płynu, należy uprzednio wymieszać z małą ilością zimnego płynu. Wlać na wrzący płyn mieszając, aby nie utworzyły się grudki.
Kasze rozklejone gęste podaje się do mleka, jako danie samodzielne okraszone tłuszczem lub też używa się do przyrządzania krokietów i kotletów.
Kasze rozklejone półgęste mają zastosowanie przy sporządzaniu studzonych deserów. Takich jak ryż z owocami, ryż z bitą śmietaną, mus z kaszki manny itp. Z kasz rozklejanych rzadkich przyrządza się kleiki i krupniki.