Powidła z dyni
Powidła z dyni
Składniki:
- 3 kg żółtej dyni,
- 2 kg cukru,
- 3 cytryny lub kwasek cytrynowy,
- łyżeczka imbiru,
Przygotowanie:
- Umytą dynie obrać, oczyścić z pestek i otaczającego ją miękiszu.
- Pokroić na kawałki, dodać 2 – 3 łyżki wody i pod przykryciem rozgotować.
- Miękką przetrzeć, dosypać cukier, wymieszać i podgrzewać chroniąc rondel przed przypaleniem.
- Z dokładnie umytych cytryn otrzeć skórkę na tarce i wsypać do podgrzewanej masy.
- Wycisnąć sok z cytryn i dodać do powideł w chwili gdy masa zacznie gęstnieć.
- Można również zamiast soku z cytryny dodać kwasek w odpowiedniej ilości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]