Prażucha z mąką gryczaną
Prażucha z mąką gryczaną
można przyrządzać na rożne sposoby – jej pochodzenie kojarzy się z regionem Małopolski. Jednym z wariantów jest prażucha z mąką gryczaną, na która przepis zamieszczamy poniżej.
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej,
- 20 dag mąki gryczanej,
- 6 dag słoniny do polania,
- sól,
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę zrumienić w piekarniku lub na dużej patelni na płycie na jasnozłoty kolor, często mieszając.
- Mąkę wysypać do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą, szybko mieszać i rozcierać dokładnie, aby nie było grudek (wody dać tyle, aby ciasto było gęste, tj. około ½ l).
- Pozostawić w garnku pod przykryciem na brzegu płyty na ½ godziny lub wstawić do piekarnika i zapiec.
- Słoninę pokroić w kosteczkę, stopić.
- Łyżkę stołową zanurzać w tłuszczu i kłaść nieduże kluski na ogrzany półmisek.
- Z wierzchu okrasić słoniną, można również polać wędzonym boczkiem.
Prażuchę można przyrządzić tylko z mąki pszennej lub gryczanej. Podaje się również posypaną serem twarogowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]