Pstrąg pieczony z migdałami
Pstrąg pieczony z migdałami
to bardzo smaczny sposób przyrządzenia tej popularnej i wyjątkowej ryby.
Poniżej znajdziesz przepis w jaki sposób dobrze go wykonać.
? Czas przygotowania: 1,5 h ‖ ♨ Czas Gotowania: 30 min ‖ ? Temperatura: 180°C ‖ IG:130 kcal / 100g ‖
Składniki:
- 4 pstrągi,
- płatki migdałowe,
- zioła prowansalskie suszone,
- sok z cytryny,
- 4 łyżki masła,
- oliwa lub olej,
- odrobina mąki,
- natka pietruszki,
- sól
Pstrąg pieczony z migdałami – przygotowanie:
- Ryby sprawić, opłukać.
- Natrzeć je solą i ziołami (ziół tyle, ile się da), skropić sokiem z cytryny, również w środku.
- Wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
- Ryby ułożyć w wysmarowanym oliwą lub olejem i oprószonym mąką żaroodpornym naczyniu, skropić je oliwą.
- Piec przez pół godziny w 180°C, w połowie pieczenia polać stopionym masłem i posypać płatkami migdałowymi.
- Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Alternatywna wersja tego przepisu:
- Osuszone ryby panierować w mące, obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
- Płatki zrumienić na maśle i obłożyć nimi pstrągi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]