Dania głównePRZEPISYPrzystawki

Pstrąg pieczony z migdałami


Pstrąg pieczony z migdałami

to bardzo smaczny sposób przyrządzenia tej popularnej i wyjątkowej ryby.

Poniżej znajdziesz przepis w jaki sposób dobrze go wykonać.


? Czas przygotowania: 1,5 h ‖ ♨ Czas Gotowania: 30 min ‖ ? Temperatura: 180°C ‖ IG:130 kcal / 100g ‖


Składniki:

  • 4 pstrągi,
  • płatki migdałowe,
  • zioła prowansalskie suszone,
  • sok z cytryny,
  • 4 łyżki masła,
  • oliwa lub olej,
  • odrobina mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól

Pstrąg pieczony z migdałami – przygotowanie:

  1. Ryby sprawić, opłukać.
  2. Natrzeć je solą i ziołami (ziół tyle, ile się da), skropić sokiem z cytryny, również w środku.
  3. Wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
  4. Ryby ułożyć w wysmarowanym oliwą lub olejem i oprószonym mąką żaroodpornym naczyniu, skropić je oliwą.
  5. Piec przez pół godziny w 180°C, w połowie pieczenia polać stopionym masłem i posypać płatkami migdałowymi.
  6. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Alternatywna wersja tego przepisu:
  1. Osuszone ryby panierować w mące, obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
  2. Płatki zrumienić na maśle i obłożyć nimi pstrągi.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x