Desery i napojePRZEPISYWypiekane

Racuszki z kaszy manny (grysiku) lub ryżu

Racuszki z kaszki manny (grysiku) lub ryżu

są bowiem doskonałą propozycją śniadaniową. Smaczne, pożywne, ulubione nie tylko przez nasze dzieci, lecz również przez resztę rodziny.


Składniki:

  • 10 dag kaszki manny lub 25 dag ryżu,
  • 2 × tyle mleka, ile wynosi objętość kaszki (ok. ¼ l),
  • 3 jaja,
  • 3 dag cukru,
  • sól,
  • 3 dag masła,
  •  8 – 10 dag tłuszczu do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Wpierw rozkleić kaszkę na mleku na gęsto.
  2. Gdy przestygnie, dodać żółtka, masło, cukier i sól do smaku, utrzeć na gładką masę, wymieszać lekko z pianą.
  3. Łyżką kłaść placuszki na rozgrzany tłuszcz.
  4. Smażyć więc z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Racuszki z kaszki manny podawać z sokiem głogowym, z bitą śmietaną, z konfiturą lub smażonym sokiem owocowym.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
  yasr-loader

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x