Risotto z jagnięciny
Risotto z jagnięciny
(baraniny) – (rizotto) – kto jeszcze tego nie skosztował, to jednak koniecznie musi to zrobić.
Opis ogólny surowca.
Pilaw – baranina – jakiego mięsa użyć.
Najcenniejszego mięsa dostarczają przede wszystkim młode, kastrowane barany (skopy), w wieku do 18 miesięcy, oraz maciorki nie nadające się do hodowli. Dobrego surowca dostarczają również dobrze utuczone maciorki starsze (do 3 lat). Barwa mięsa baraniego ma odcień jasnoczerwony, tłuszcz jest jędrny i biały. Mięso zwierząt starszych i źle odżywionych jest ciemnoczerwone, a łój żółtawy. Mięso takie jest łykowate i dlatego należy je stosować do sporządzania potraw ze zmielonej masy mięsnej.
Łój barani ma małe zastosowanie kulinarne, gdyż posiada niemiłą woń, lecz także jest ciężkostrawny. Mięso baranie raczej dojrzewa powoli. Aby przyspieszyć dojrzewanie, należy zastosować zaprawę z oleju i warzyw (do 24 godzin), bajcowanie (2 − 3) dni lub zalewanie kwaśnym mlekiem. Przyprawy wchodzące w skład zaprawy octowej nadają baraniemu mięsu aromat, co jest konieczne ze względu na swoisty specyficzny zapach baraniny.
Składniki:
- ½ kg jagnięciny (baraniny) bez kości (łopatka),
- ¼ kg ryżu,
- 10 dag cebuli,
- 20 dag wędzonego boczku,
- 2 dag masła,
- 6 – 8 dag sera tylżyckiego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Risotto z jagnięciny – przygotowanie:
- Ryż przebrać, opłukać, włożyć do płaskiego rondla.
- Mięso opłukać, wpierw pokroić na kawałki wielkości kostki cukru.
- Cebulę pokroić w cienkie plastry.
- Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie przeciąć je w poprzek na 2 – 3 części.
- Pokrojony boczek położyć na patelni i na wolnym ogniu wytopić z niego tłuszcz, lekko rumieniąc.
- Obrumienione plasterki boczku przełożyć do rondla z ryżem, a na patelni na pozostałym tłuszczu zrumienić mięso i pokrojoną cebulę.
- Zrumienione mięso i cebulę włożyć do rondla z ryżem i zalać tłuszczem z patelni, wlać ½ l wrzącej wody, dodać sól, zmielony pieprz i wszystko wymieszać.
- Gotować powoli pod przykryciem (nie mieszać do chwili, gdy woda wsiąknie w ryż).
- Wsypać połowę startego sera, ostrożnie wymieszać, posypać z wierzchu resztą sera, skropić stopionym masłem, wstawić do piekarnika na 30 minut i zapiec.
- Podawać w tym samym rondlu, posypane siekaną zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]