Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Praktyczne w naszym codziennym życiu, szczególnie dla ludzi pracujących
0
Co lepsze - gotować potrawę w jednym garze, czy przygotować wielodaniowy obiad? x
okazują się tak zwane potrawy jednogarnkowe. Są złożone z kilku produktów jednocześnie ugotowane w jednym garnku stanowią własny szczególny smak i są pełnym posiłkiem. Dodatek mięsa i wędliny wzbogaca nasz posiłek kalorycznie, Bigos jest klasyczny przedstawicielem tego rodzaju dania. Zrobiony z warzyw z niewielkim dodatkiem produktów białkowych (mięsnych) stanowi przykład uzupełniania się w posiłku niezbędnych dla organizmu składników. To typowe danie z gatunku “półmięsnych”.


Składniki:

  • 1 główka kapusty młodej, 
  • 1 marchewka,
  • 2 młode cebule, 
  • 1 pęczek koperku, 
  • 1­ ½ szklanki wody albo wywaru mięsnego,
  • 25 dag gotowanej wołowiny (z rosołu), 
  • 15 – 20 dag kiełbasy podwawelskiej,
  • 20 – 25 dag resztek wędliny wędzonej, 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • przyprawy:
    • liść laurowy,  ziele angielskie, 
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka cukru, 
    • 1 łyżeczka soli, 
    • ½ łyżeczki kminku, 
    • łyżka mąki do zasmażenia,
    • ocet jabłkowy i kwasek cytrynowy do smaku,

 

Bigos z młodej kapusty – przygotowanie:

  1. Kapustę wpierw oczyścić, obrać z wierzchnich liści, opłukać, pokroić w kostkę, usunąć ewentualne twardsze nerwy i włókna.
  2. Zalać niewielką ilością osolonej wody, następnie zagotować pod przykryciem z dodatkiem przypraw do smaku. 
  3. Na kwadrans odkryć, później gotować dalej pod przykryciem. 
  4. Wędlinę, również mięso i kiełbasę pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać, opłukać, także pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, przesmażyć wędliny, dodać do ugotowanej kapusty. 
  6. Połączyć wędliny i mięso z kapustą, chwilę poddusić, następnie dodać zasmażkę i zakwasić do smaku, dodając 1 – 2 łyżki octu i kwasku cytrynowego do smaku.
  7. Bigos z młodej kapusty po podprawieniu zasmażką, na koniec powoli odparować na małym ogniu, powinien tylko lekko podpływać sosem. 
  8. Gotowe danie można podawać z chlebem
    0
    Masz inny sposób podawania bigosu? Jaki? x
    albo łącznie z ziemniakami
bigos-z-mlodej-kapusty-przesmazanie-wedliny
Wędlina przesmażona z cebulą.

 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x