Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Praktyczne w naszym codziennym życiu, szczególnie dla ludzi pracujących
okazują się tak zwane potrawy jednogarnkowe. Są złożone z kilku produktów jednocześnie ugotowane w jednym garnku stanowią własny szczególny smak i są pełnym posiłkiem. Dodatek mięsa i wędliny wzbogaca nasz posiłek kalorycznie, Bigos jest klasyczny przedstawicielem tego rodzaju dania. Zrobiony z warzyw z niewielkim dodatkiem produktów białkowych (mięsnych) stanowi przykład uzupełniania się w posiłku niezbędnych dla organizmu składników. To typowe danie z gatunku “półmięsnych”.
Składniki:
- 1 główka kapusty młodej,
- 1 marchewka,
- 2 młode cebule,
- 1 pęczek koperku,
- 1 ½ szklanki wody albo wywaru mięsnego,
- 25 dag gotowanej wołowiny (z rosołu),
- 15 – 20 dag kiełbasy podwawelskiej,
- 20 – 25 dag resztek wędliny wędzonej,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- przyprawy:
- liść laurowy, ziele angielskie,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki kminku,
- łyżka mąki do zasmażenia,
- ocet jabłkowy i kwasek cytrynowy do smaku,
Bigos z młodej kapusty – przygotowanie:
- Kapustę wpierw oczyścić, obrać z wierzchnich liści, opłukać, pokroić w kostkę, usunąć ewentualne twardsze nerwy i włókna.
- Zalać niewielką ilością osolonej wody, następnie zagotować pod przykryciem z dodatkiem przypraw do smaku.
- Na kwadrans odkryć, później gotować dalej pod przykryciem.
- Wędlinę, również mięso i kiełbasę pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, opłukać, także pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, przesmażyć wędliny, dodać do ugotowanej kapusty.
- Połączyć wędliny i mięso z kapustą, chwilę poddusić, następnie dodać zasmażkę i zakwasić do smaku, dodając 1 – 2 łyżki octu i kwasku cytrynowego do smaku.
- Bigos z młodej kapusty po podprawieniu zasmażką, na koniec powoli odparować na małym ogniu, powinien tylko lekko podpływać sosem.
- Gotowe danie można podawać z chlebemalbo łącznie z ziemniakami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]