PRZEPISYWyroby cukiernicze

Rogaliki półfrancuskie śmietankowe z masą orzechową i różą lub z marmoladą albo masą makową

Rogaliki półfrancuskie śmietankowe z masą orzechową i różą lub z marmoladą albo masą makową


ciasto półfrancuskie śmietankowe:

Składniki:

  • 25 dag mąki,
  • 22 ½ dag masła,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag śmietany (5 łyżek),

masa orzechowa:

  • 15 dag orzechów włoskich,
  • 15 dag ucieranej róży cukrowej,
  • 5 dag cukru-pudru do posypania,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto według przepisu „Ciasto półfrancuskie śmietankowe z jabłkami”.
  2. Przyrządzić masę orzechową: orzechy przepuścić przez maszynkę do migdałów.
  3. Różę ucieraną włożyć do rondelka, rozgrzać, zdjąć z ognia, wymieszać z orzechami, ostudzić.
  4. Ciasto wywałkować w formie prostokąta na grubość ½ cm, pokroić w pasy o szerokości 8 – 9 cm, następnie w trójkąty.
  5. Na środek każdego trójkąta nakładać łyżeczką masę, zwijać ciasno, poczynając od podstawy trójkąta, formować rogaliki.
  6. Koniec ciasta zagięć pod spód.
  7. Ułożyć na blasze, wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec około 15 – 20 minut na jasnozłoty kolor.
  8. Wyjąć, gorące oprószyć obficie cukrem z wanilią.
  9. Z porcji otrzymuje się około 12 rogalików.
  10. Rogaliki półfrancuskie śmietankowe te przyrządza się także z marmoladą lub masą makową .

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x