Rogaliki półfrancuskie śmietankowe z masą orzechową i różą lub z marmoladą albo masą makową
Rogaliki półfrancuskie śmietankowe z masą orzechową i różą lub z marmoladą albo masą makową
ciasto półfrancuskie śmietankowe:
Składniki:
- 25 dag mąki,
- 22 ½ dag masła,
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- 10 dag śmietany (5 łyżek),
masa orzechowa:
- 15 dag orzechów włoskich,
- 15 dag ucieranej róży cukrowej,
- 5 dag cukru-pudru do posypania,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto według przepisu „Ciasto półfrancuskie śmietankowe z jabłkami”.
- Przyrządzić masę orzechową: orzechy przepuścić przez maszynkę do migdałów.
- Różę ucieraną włożyć do rondelka, rozgrzać, zdjąć z ognia, wymieszać z orzechami, ostudzić.
- Ciasto wywałkować w formie prostokąta na grubość ½ cm, pokroić w pasy o szerokości 8 – 9 cm, następnie w trójkąty.
- Na środek każdego trójkąta nakładać łyżeczką masę, zwijać ciasno, poczynając od podstawy trójkąta, formować rogaliki.
- Koniec ciasta zagięć pod spód.
- Ułożyć na blasze, wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec około 15 – 20 minut na jasnozłoty kolor.
- Wyjąć, gorące oprószyć obficie cukrem z wanilią.
- Z porcji otrzymuje się około 12 rogalików.
- Rogaliki półfrancuskie śmietankowe te przyrządza się także z marmoladą lub masą makową .
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]