Ryba smażona panierowana
Ryba smażona panierowana
(dorsz, karmazyn, karp, sandacz, szczupak, leszcz)
Składniki:
- 80 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 1 kg innej ryby,
- sól,
- 8 – 10 dag chrzanu,
- zielenina,
panierowanie:
- 4 dag mąki,
- 1 jajo,
- 8 dag tartej bułki,
- 6 – 8 dag tłuszczu do smażenia,
Przygotowanie:
- Dorsza oczyścić, ogolić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować ze skórą.
- Filety pokroić na porcje, osolić, panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce.
- Kawałki ryby smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor, dosmażyć na brzegu płyty lub wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 – 15 minut.
- Porcje usmażonej ryby ułożyć rzędem na półmisku.
- Przybrać zieleniną i tartym chrzanem, osobno podawać ziemniaki i surówkę z warzyw.
- Z filetów można również zdjąć skórę, pokroić je na kawałki i panierować.
- Karpia, leszcza sprawić, odfiletować ze skórą bez ości, pokroić na porcje.
- Sandacza i szczupaka ogolić, sprawić, opłukać, odfiletować ze skórą, bez ości, pokroić na porcje.
- Ryba smażona panierowana może być zarówno daniem obiadowym, jak również smaczną przystawką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]