Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną.
Aby wykorzystać jadalne odpadki z ryb (części kostne, wnętrzności, głowy) i uzyskać pożywne i smaczne danie – zajrzyj do naszego przepisu. Zupa rybna ze śmietaną jest przeto przykładem wykorzystania tych części ryb.
Składniki:
- 30 dag włoszczyzny,
- 2 głowy, części kostne i jadalne części wnętrzności 2 ryb lub 50 dag ryby,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- ½ – 1 szklanki śmietany,
- 2 dag mąki,
- zielona pietruszka,
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z włoszczyzny, dodatkowo jadalnych części wnętrzności ryby ( zwłaszcza karpia) z dodatkiem przypraw i odcedzić.
- Oddzielić części jadalne od głowy i przetrzeć je przez sito, następnie wymieszać z wywarem.
- Zupę zagotować, podprawić mąką i śmietaną, później dodać sól do smaku.
- Zupę podawać z grzankami, lub także z łazankami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]