Śledź marynowany
Śledź marynowany,
czyli jak zamarynować solone śledzie?
Składniki:
- 8 śledzi solonych,
- 2 cebule czerwone,
- 1 ogórek kiszony,
- ½ pęczka koperku,
- 2 gałązki estragonu,
- 2 liście laurowe,
- 150 ml octu,
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego,
- 4 goździki,
- ½ łyżeczki cukru,
Przygotowanie:
- Solone śledzie wymoczyć przez około 15 godzin. Następnie odlać wodę, śledzie oczyścić i pokroić w cząstki.
- Obraną cebulę pokroić w krążki, ogórek pokroić w plasterki.
- Estragon i koperek umyć, otrząsnąć z wody, posiekać drobno.
- Cebulę, ogórki, koperek i estragon wymieszać ze śledziem.
- Marynata: ocet + 125 ml wody + liście laurowe + kolorowy pieprz + goździki + cukier zagotować, później ostudzić.
- Tak sporządzoną marynatą zalać śledzie, włożyć do słoika, zamknąć i odstawić na dobę do lodówki.
Śledź marynowany to 265/1095 kcal/kJ.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
