PrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Śledzie w sosie curry

Śledzie w sosie curry.

Szybko przygotowywana przekąska, doskonała przy każdej okazji, również na kolację, czy śniadanie są śledzie w sosie curry. Dodatkowo smaku dodajemy im poprzez marynowanie w korzennej marynacie. Krótko mówiąc, smacznego. 🙂


produkty na 4 porcje, czas przygotowania = 30 minut (lecz bez czasu marynowania ryb), 1 porcja = 520 kcal

Składniki:

  • 40 dag filetów z matiasów,
  • ½ marynowanej papryki,
  • 1 mała ugotowana marchew,
  • 5 – 6 marynowanych śliwek,
  • 6 dag sera żółtego,
  • koperek,

marynata:

  • 150 ml octu 6%,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 3 goździki,
  • również szczypta gorczycy, kolendry i cukru,
  • kawałeczek kory cynamonu,
  • po 5 – 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 listki laurowe,

sos curry:

  • 200 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,
  • 100 ml majonezu sałatkowego,
  • 2 żółtka na twardo,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • dodatkowo łyżeczka łagodnej przyprawy curry,
  • szczypta kurkumy,

Sposób przygotowania:

śledzie:

  1. Filety wpierw przekrój wzdłuż na pół.
  2. Zroluj z pokrojonymi w słupki: papryką, marchewką, śliwkami, ponadto żółtym serem.
  3. Ułóż też ciasno w słoiku.

marynata:

  1. Do octu i wody dodaj przyprawy, potem zagotuj, ostudź.
  2. Połącz z oliwą, na koniec zalej ryby.
  3. Wstaw ostatecznie do lodówki na 1 – 2 dni.

sos curry:

  1. Żółtka rozetrzyj z curry, musztardą i kurkumą, w końcu wymieszaj z majonezem i jogurtem.

Ryby przełóż na półmisek i polej sosem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Comments
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x