Śledzie w sosie curry
Śledzie w sosie curry.
Szybko przygotowywana przekąska, doskonała przy każdej okazji, również na kolację, czy śniadanie są śledzie w sosie curry. Dodatkowo smaku dodajemy im poprzez marynowanie w korzennej marynacie. Krótko mówiąc, smacznego. 🙂
produkty na 4 porcje, czas przygotowania = 30 minut (lecz bez czasu marynowania ryb), 1 porcja = 520 kcal
Składniki:
- 40 dag filetów z matiasów,
- ½ marynowanej papryki,
- 1 mała ugotowana marchew,
- 5 – 6 marynowanych śliwek,
- 6 dag sera żółtego,
- koperek,
marynata:
- 150 ml octu 6%,
- 5 łyżek oliwy,
- 3 goździki,
- również szczypta gorczycy, kolendry i cukru,
- kawałeczek kory cynamonu,
- po 5 – 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- 2 listki laurowe,
sos curry:
- 200 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,
- 100 ml majonezu sałatkowego,
- 2 żółtka na twardo,
- łyżeczka musztardy miodowej,
- dodatkowo łyżeczka łagodnej przyprawy curry,
- szczypta kurkumy,
Sposób przygotowania:
śledzie:
- Filety wpierw przekrój wzdłuż na pół.
- Zroluj z pokrojonymi w słupki: papryką, marchewką, śliwkami, ponadto żółtym serem.
- Ułóż też ciasno w słoiku.
marynata:
- Do octu i wody dodaj przyprawy, potem zagotuj, ostudź.
- Połącz z oliwą, na koniec zalej ryby.
- Wstaw ostatecznie do lodówki na 1 – 2 dni.
sos curry:
- Żółtka rozetrzyj z curry, musztardą i kurkumą, w końcu wymieszaj z majonezem i jogurtem.
Ryby przełóż na półmisek i polej sosem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]