Mięso - potrawyObiadPRZEPISY

Sos głogowy do mięsa

Sos głogowy do mięsa


Składniki:

  • 20 dag świeżego głogu,
  • 3 dag masła,
  • 3 dag mąki,
  • sól, cukier,
  • ¼ l rosołu,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,
  • 2 goździki 2 ziarna jałowca,
  • ½ liścia bobkowego,
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Głóg oczyścić wewnątrz z ziaren i włosków, opłukać, zalać wodą, tak aby owoce były zakryte, gotować do miękkości.
  2. Ugotowany głóg przetrzeć przez sito.
  3. Sporządzić zasmażkę z masła, mąki, rozprowadzić rosołem, dodać zmiażdżone przyprawy, wino, gotować przez kilka minut.
  4. Przecedzić, połączyć z przetartym głogiem, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
  5. Sos głogowy podawać do pieczeni z dziczyzny.

Do sporządzenia tego sosu można użyć 10 dag marmolady głogowej.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x