Sos głogowy do mięsa
Sos głogowy do mięsa
Składniki:
- 20 dag świeżego głogu,
- 3 dag masła,
- 3 dag mąki,
- sól, cukier,
- ¼ l rosołu,
- 1 kieliszek czerwonego wina,
- 2 goździki 2 ziarna jałowca,
- ½ liścia bobkowego,
- 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Głóg oczyścić wewnątrz z ziaren i włosków, opłukać, zalać wodą, tak aby owoce były zakryte, gotować do miękkości.
- Ugotowany głóg przetrzeć przez sito.
- Sporządzić zasmażkę z masła, mąki, rozprowadzić rosołem, dodać zmiażdżone przyprawy, wino, gotować przez kilka minut.
- Przecedzić, połączyć z przetartym głogiem, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
- Sos głogowy podawać do pieczeni z dziczyzny.
Do sporządzenia tego sosu można użyć 10 dag marmolady głogowej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]