Sos grzybowy II
Sos grzybowy II
Sos grzybowy
Składniki:
- 2 – 3 dkg grzybów suszonych,
- 3 dkg cebuli,
- 4 dkg tłuszczu,
- 3 dkg mąki,
- ⅓ l wywaru z grzybów,
- sól, pieprz,
Sos grzybowy II
Przygotowanie:
- Grzyby starannie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć na kilka godzin w wodzie przegotowanej, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić, drobno pokroić i posiekać.
- Cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę dodać do stopionego tłuszczu, udusić, dodać zrumienioną w piekarniku mąkę, zasmażyć.
- Rozprowadzić wywarem z grzybów.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem, włożyć posiekane grzyby, zagotować.
- Można dodać łyżeczkę masła i „kostkę rosołową”.
- Sos grzybowy stosuje się do sztuki mięsa, potraw jarskich, zrazów mielonych, zrazów nelsońskich.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]