Sos tatarski
Sos tatarski.
Do sałatek z gotowanych warzyw, mięsa, makaronu, ryżu lub ziemniaków nadają się doskonale sosy na bazie majonezu z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Po wymieszaniu z sosem odstawiamy naszą sałatkę w chłodne miejsce, dzięki czemu smaki dobrze się połączą. Aby nie stłumić naturalnego smaku sałatki trzeba bardzo ostrożnie dodawać do niej przyprawy.
Składniki:
- 2 jaja (ugotowane na twardo),
- 2 surowe żółtka,
- ⅛ l oleju rafinowanego,
- 1 łyżeczka tartego chrzanu lub siekanego szczypiorku,
- 4 dag marynowanych grzybków w occie,
- 4 dag korniszonów,
- 2 – 3 dag musztardy diżońskiej,
- ⅛ l śmietany,
- sól. cukier,
- cytryna lub ocet.
Przygotowanie:
- Ugotowane jaja wpierw obrać, oddzielone od białek żółtka włożyć do miski, rozetrzeć z musztardą i surowymi żółtkami na gładką masę.
- Dodawać następnie stopniowo cienkim strumieniem olej.
- Majonez ubijać trzepaczką w kształcie rózgi, mieszając w jedną stronę.
- Gdy wyjdzie cała ilość oleju, dodać:
- drobno posiekane grzybki,
- ugotowane, drobno pokrojone białka i korniszony (zamiast korniszonów można dodać konserwowy lub kiszony ogórek),
- łyżkę tartego chrzanu lub siekanego szczypiorku.
- Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i jeśli trzeba, octem.
- Jeżeli sos tatarski jest zbyt gęsty, rozrzedzić zimnym wywarem mięsnym, jarzynowym lub wodą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]