Strudel jabłkowy lub z innymi owocami
Strudel jabłkowy lub z innymi owocami
Składniki:
ciasto:
- 25 dag mąki,
- 2 białka,
- sól,
nadzienie:
- 70 dag jabłek lub innych owoców,
- cynamon,
- cukier do smaku,
- 4 dag masła,
- 6 ‐ 8 dag tartej bułki,
- 4 ‐ 6 dag masła do zapiekania,
- 4 dag cukru pudru,
- orzechy włoskie,
Przygotowanie:
- Z mąki, białek, wody i szczypty soli najpierw zagnieść ciasto wolniejsze niż na pierogi.
- Wyrabiać bardzo starannie, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki, później przykryć ciepłą miską i zostawić na godzinę.
- Dość duży stół przykryć obrusem lub czystym prześcieradłem, posypać dokładnie mąką.
- Na środek stołu, pod obrus włożyć głęboki talerz obrócony dnem do góry.
- Ciasto trochę rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i rozciągnąć końcami palców, które też często osypywać mąką, aby ciasto się nie przylepiało.
- Im cieniej ciasto wyciągnięte, tym faktycznie smaczniejszy strudel.
- Grubsze brzegi ciasta obciąć.
- Strudel na koniec pozostawić do przeschnięcia.
- Strudel ma być, prawdę mówiąc, na wpół przeschnięty, bo inaczej źle się zwija.
- Jabłka umyć, obrać, cienko poszatkować, przyprawić cukrem i cynamonem do smaku.
- Można dodać nieco posiekanych drobno orzechów włoskich.
- Ciasto skropić topionym masłem, nałożyć równo jabłka, posypać tartą bułką.
- Zwinąć dosyć ciasno w rulon, pomagając sobie obrusem (2 rogi obrusa podnieść, aby ciasto dało się łatwiej zwijać).
- Pokroić na kawałki o długości 25 ‐ 30 cm.
- Ułożyć na posmarowanej blasze, z wierzchu skropić masłem.
- Włożyć strudel jabłkowy do gorącego piekarnika, zapiekać 20 ‐ 30 minut.
- Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem‑pudrem.
- Strudel można nadziewać różnymi owocami: wiśniami, jeżynami i innymi, oraz włoskimi orzechami mielonymi.
autor przepisu: Helena Kulzowa-Hawliczkowa. KUCHNIA POLSKA wydanie X, 1966r.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]