Suflet jabłkowy-2
Suflet jabłkowy-2.
Suflet jabłkowy-2 – składniki:
- 12 ½ dag płatków owsianych,
- 2 ½ dag masła,
- 4 dag cukru,
- 3 jaja,
- 3 dag miodu,
- skórkę z 1 cytryny (otrzeć),
- trochę cynamonu, imbir,
- 3 dag grubo posiekanych migdałów,
- 25 dag kwaskowatych jabłek,
- 15 dag bitej śmietany,
- tłuszcz do smarowania foremek.
Suflet jabłkowy-2 – przygotowanie:
Przygotowanie:
- Płatki owsiane przysmażyć na maśle na patelni, dodać cukier, jeszcze smażyć przez kilka minut.
- Jaja rozbić, oddzielić białka od żółtek, żółtka zmieszać z połową miodu,
dodać skórkę z cytryny i cynamon, mieszać, aż powstanie jednolita, pienista masa, dodać migdały. - Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy z żółtek, następnie wsypać usmażone płatki.
- Obrać jabłka, podzielić je na 8 części, wykroić gniazda nasienne, pokroić je w cieniutkie paski, dodać do masy.
- Cztery małe formy do sufletów posmarować masłem i nałożyć do nich przygotowaną masę.
- Piec około 20—25 minut w piekarniku w temperaturze 175 °C.
- Śmietanę ubić z resztą miodu, doprawić imbirem i podawać do sufletów.
Jedna porcja zawiera około 6 g białka, 14 g tłuszczu, 22 g węglowodanów = 996 kJ = 238 kcal.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]