Surowe przeciery z porzeczki
Surowe przeciery z porzeczki.
Przeciery z porzeczki (czarnej, czerwonej, białej) powinny być sporządzane na surowo, albowiem wtedy bowiem zachowana jest duża ilość witaminy C. Ona prawie całkowicie tracona jest w rezultacie termicznej obróbce przetworów. Domowe przetwory pozwalają zachować letnie smaki chociażby na długie, zimowe wieczory.
Jest bardzo cenionym owocem, nie tylko dla smaku i łatwości przetwarzania, ale także dlatego, że jest bogata w witaminy, głównie witaminę C, oraz sole mineralne. Można z niej sporządzać przetwory, podobnie ja z porzeczko-agrestu, a więc soki, nektary, przeciery, kompoty, dżemy i wina.
Można z niej robić takie same przetwory, jak z czarnej porzeczki, ale trzeba się z tym liczyć, że ma większe pesteczki, które np w dżemach są bardzo wyczuwalne. Ale zawiera dużo pektyn i chętnie się z niej robi galaretki o pięknym kolorze.
Jest to ostatnio “modny” owoc, gdyż ma zalety czarnej porzeczki, ale jest ad niej dużo większy, choć mniejszy od agrestu. Jako krzew rozwija się bujnie i owocuje o wiele bogaciej od czarnej porzeczki. Można z niego przyrządzać rozmaite przetwory, podobnie jak z agrestu, czy porzeczek, a więc: kompoty, soki, syropy, dżemy, owoc w płynie, przeciery, nektary, wina itd. Wszystkie one mają piękny, czerwonofioletowy kolor, podobny do barwy czarnej porzeczki.
Składniki:
- 1 litr przecieru porzeczkowego,
- 1 ¼ kg drobnego cukru (puder albo drobny kryształ),
Przygotowanie:
- Porzeczki najpierw umyć, osączyć, obrać z szypułek, zmiażdżyć i przetrzeć (porzeczki czerwone i białe zamiast przecierać można odcisnąć w wygotowanym, płóciennym woreczku).
- Przecier zmierzyć, później dodać odpowiednią ilość cukru.
- Powstałą na powierzchni pianę zebrać do bezpośredniego zużycia.
- Nakładać przecier do wygotowanych słoików, lub do wyprażonych w piekarniku.
- Po zakręceniu słoiczków można je zawekować próżniowo.
- Surowe przeciery z porzeczki przechowywać w ciemnym, suchym, chłodnym pomieszczeniu.