Szałot z białej kapusty
Szałot z białej kapusty.
Składniki:
- 1 kapusta biała, zbita mocno, średniej wielkości,
- 10 dag boczek wędzony,
- 1 cebula średnia,
- sól, cukier,
- pieprz świeżo zmielony,
- ocet,
Przygotowanie:
- Kapustę wpierw oczyścić, opłukać, podzielić na ćwiartki.
- Z każdej z nich usunąć głąby, tak aby się nie rozpadły w czasie szatkowania.
- Poszatkować kapustę bardzo drobno, usuwając równocześnie grubsze części liści.
- Poszatkowaną kapustę ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie.
- W międzyczasie rozdrobnić cebulkę w drobną kosteczkę.
- Boczek pokroić również w bardzo drobną kostkę.
- Następnie boczek przesmażyć na skwarki.
- Ugotowaną kapustę odcedzić przez durszlak, lekko posolić, potem przy pomocy pałki drewnianej odcisnąć z soku.
- Odciśniętą kapustę przełożyć do miski, skropić octem, dodać cukier, później cebulę i skwarki bez tłuszczu.
- Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić na koniec do smaku.
- Można ją podawać na ciepło, oraz na zimno.
- Szałot z białej kapusty można zamiast pieprzu naturalnego doprawić pieprzem ziołowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]