Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Sznycel cielęcy po wiedeńsku (panierowany)

Sznycel Cielęcy Po Wiedeńsku (Panierowany)


Składniki:

  • 60 dag mięsa bez kości z udźca, z frykanda II, III,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 6 dag masła,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku,
  • 4 plasterki cytryny,

panierowanie:

  • 3 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • 8 dag bułki,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, osączyć, obrać z podwięzi (błon), pokroić w poprzek włókien nieco skośne na szerokie plastry, pobić tłuczkiem (zwilżonym w wodzie) na plastry grubości około 1 cm, wyrobić nożem, nadać im kształt owalny.
  2. Sznycle osolić, panierować w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce.
  3. Panierowanie przycisnąć dokładnie rękami, nożem wyrównać starannie brzegi.
  4. Sznycle kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Pod koniec smażenia dodać 2 dag masła i dosmażyć na brzegu płyty.
  6. Jednocześnie rozgrzać na dołkownicy lub na zwyczajnej patelni 2 dag masła i usmażyć 4 sadzone jaja.
  7. 2 dag masła utrzeć z siekanym szczypiorkiem, uformować 4 krążki o średnicy 2 cm.
  8. Sznycle ułożyć na ogrzanym podłużnym półmisku.
  9. Na każdym z nich kłaść sadzone jajo, obok jaja na plasterku cytryny krążki masła szczypiorkowego.
  10. Sznycel cielęcy po wiedeńsku podawać z ziemniakami purée, frytkami i zielonym groszkiem z marchewką, szpinakiem, jarzyną z wody, surówką z warzyw.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x