Szynka powoli pieczona (wieprzowa)
Szynka powoli pieczona – składniki:
- 1 – 1½ kg surowej szynki wieprzowej ze skórą i z kością,
- 1 łyżka suszonych nasion kolendry,
- 1½ łyżki soli,
- 1 kopru włoskiego,
- 1 świeżego tymianku,
- goździki do dekoracji,
- 2 łyżki oleju.
Szynka powoli pieczona – przygotowanie:
- Przyprawy z solą utrzeć w moździerzu.
- Skórę mięsa wraz z warstwą podskórnego tłuszczu naciąć dekoracyjnie w kratkę,
natrzeć olejem i wetrzeć w skórę i w nacięcia utarte zioła. - Każdy kwadrat skóry nakłuć i wetknąć tam goździka.
- Zawinąć w folię i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do około 140°C, na dole piekarnika postawić blaszkę wypełnioną wodą,
aby kapiący podczas pieczenia tłuszcz nie palił się. - Mięso ułożyć na ruszcie i piec w tej temperaturze przez pół godziny.
- Podnieść temperaturę do około 170°C i piec jeszcze około 2 godzin,
aby wytworzyła się ładnie zapieczona skórka, polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem z wodą. - Upieczone mięso powinno łatwo dzielić się przy nacięciach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]