Tort Hiszpański
Tort Hiszpański
Składniki:
bezy:
- 5 białek,
- ½ kg cukru,
- ¼ l wody,
- 10 dag marmoladek owocowych,
- 30 dag osączonych, osuszonych różnych konfitur,
- tłuszcz do formy,
krem:
- ½ l śmietanki kremowej 30%,
- 20 dag cukru pudru,
- ⅓ laski wanilii,
Przygotowanie:
- Z cukru i z wody ugotować syrop 3 stopnia, zaparzyć nim ubitą pianę.
- Kształtować małe bezy według przepisu na bezy.
- Ubić śmietankę, pod koniec dodać przesiany cukier i tłuczoną wanilię.
- Na płaskim, okrągłym, szklanym półmisku ułożyć warstwę bezów, które trzeba pokryć kremem, dodając po trochu konfitury.
- W ten sposób przełożyć tort dwukrotnie.
- Tort Hiszpański z wierzchu przybrać kremem, konfiturami, marmoladkami owocowymi lub owocami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
