Tort orzechowy bez mąki
Poznaj przepis na tort orzechowy bez mąki.
Składniki:
-
15 dkg orzechów,
-
15 dkg cukru kryształu drobnego,
-
1 duża łyżka przesianej bułki tartej,
-
4 jaja,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 olejek waniliowy,
-
tłuszcz do smarowania foremki.
Przygotowanie:
- Orzechy zemleć w maszynce do orzechów, dodać do nich tartą bułkę,
proszek do pieczenia, olejek waniliowy i dobrze wymieszać. - Oddzielić żółtka od białek.
- Ubić białka na sztywną pianę, dodawać
po jednym żółtku na przemian z dodatkiem cukru przez cały czas ubijając. - Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać, wyłożyć na przygotowaną wcześniej tortownicę.
- Przygotowanie tortownicy:
- Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować
tłuszczem (masłem lub margaryną) i wysypać mąką. - Folia aluminiowa ułatwia wyjęcie upieczonego placka.
- Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180°C).
- Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować
- Można upiec placek z podwójnej ilości składników
i przekroić go w połowie, a następnie przełożyć kremem. - Można go tylko polukrować po wierzchu lub oblać polewą czekoladową,
po wierzchu udekorować tort orzechowy płatkami migdałowymi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]