Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISY

Tort orzechowy bez mąki


Poznaj przepis na tort orzechowy bez mąki.

Składniki:

  • 15 dkg orzechów,
  • 15 dkg cukru kryształu drobnego,
  • 1 duża łyżka przesianej bułki tartej,
  • 4 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 olejek waniliowy,
  • tłuszcz do smarowania foremki.

Przygotowanie:

tort-orzechowy
Tort orzechowy.
  1. Orzechy zemleć w maszynce do orzechów, dodać do nich tartą bułkę,
    proszek do pieczenia, olejek waniliowy i dobrze wymieszać.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Ubić białka na sztywną pianę, dodawać
    po jednym żółtku na przemian z dodatkiem cukru przez cały czas ubijając.
  4. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać, wyłożyć na przygotowaną wcześniej tortownicę.
  5. Przygotowanie tortownicy:
    1. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować
      tłuszczem (masłem lub margaryną) i wysypać mąką.
    2. Folia aluminiowa ułatwia wyjęcie upieczonego placka.
    3. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180°C).
  6. Można upiec placek z podwójnej ilości składników
    i przekroić go w połowie, a następnie przełożyć kremem.
  7. Można go tylko polukrować po wierzchu lub oblać polewą czekoladową,
    po wierzchu udekorować tort orzechowy płatkami migdałowymi.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x