Tort z biszkopcików z masą kawową
Tort z biszkopcików z masą kawową
Składniki:
- 60 szt. biszkopcików,
masa kawowa:
- 3 jaja,
- 20 dag cukru,
- 3 dag kawy ziarnistej,
- 25 dag masła,
- 1 kieliszek spirytusu,
lukier pomadkowy kawowy:
- 30 dag cukru,
- 30 dag cukru,
- ⅛ l wody,
- wanilii,
- ½ łyżki octu (6%)
- napar z kawy pozostałej z przyrządzanej masy,
Przygotowanie:
- Tortownicę wyłożyć biszkopcikami, przycisnąć je, jeśli zachodzi potrzeba, nakładać na przemian warstwę masy kawowej i biszkopcików, tak aby na wierzch była warstwa biszkopcików ułożona spodami do góry.
- Przycisnąć tort krążkiem, lekko obciążyć, wynieść do zimnego pomieszczenia.
- Przygotować lukier – z cukru, wody i octu ugotować syrop III stopnia „do piórka”.
- Trochę go schłodzić.
- Ciepły lukier wlać do miski i ucierać tak długo, aż zbieleje.
- Starannie zsuwać nożem osadzający się na brzegach miski lukier, rozetrzeć silnym naparem kawy, przyprawić wanilią, dobrze rozetrzeć.
- Tort z biszkopcików polukrować dwukrotnie.
- Boki obsypać zmiażdżonymi i zrumienionymi biszkopcikami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]