PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort z biszkopcików z masą kawową

Tort z biszkopcików z masą kawową


Składniki:

  •  60 szt. biszkopcików,

masa kawowa:

  • 3 jaja,
  • 20 dag cukru,
  • 3 dag kawy ziarnistej,
  • 25 dag masła,
  • 1 kieliszek spirytusu,

lukier pomadkowy kawowy:

  • 30 dag cukru,
  • 30 dag cukru,
  • ⅛ l wody,
  • wanilii,
  • ½ łyżki octu (6%)
  • napar z kawy pozostałej z przyrządzanej masy,

Przygotowanie:

  1. Tortownicę wyłożyć biszkopcikami, przycisnąć je, jeśli zachodzi potrzeba, nakładać na przemian warstwę masy kawowej i biszkopcików, tak aby na wierzch była warstwa biszkopcików ułożona spodami do góry.
  2. Przycisnąć tort krążkiem, lekko obciążyć, wynieść do zimnego pomieszczenia.
  3. Przygotować lukier – z cukru, wody i octu ugotować syrop III stopnia „do piórka”.
  4. Trochę go schłodzić.
  5. Ciepły lukier wlać do miski i ucierać tak długo, aż zbieleje.
  6. Starannie zsuwać nożem osadzający się na brzegach miski lukier, rozetrzeć silnym naparem kawy, przyprawić wanilią, dobrze rozetrzeć.
  7. Tort z biszkopcików polukrować dwukrotnie.
  8. Boki obsypać zmiażdżonymi i zrumienionymi biszkopcikami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x