Zalewajka
Zalewajka
To tradycyjna zupa, która pochodzi z regionów centralnej Polski. Podstawą tej zupy są ugotowane kartofle. Dosmaczamy ją cebulą, oraz dodatkiem lekko ukiszonego żuru.
Składniki:
- 1 l młodego żuru żytniego lub owsianego (10 dag mąki żytniej lub owsianej),
- 1 duża cebula,
- ½ kg obranych ziemniaków,
- 2 łyżki stopionej słoniny,
- 1 ½ l wody,
- sól,
Przygotowanie:
- Wpierw ugotować na wodzie drobno pokrojoną cebulę.
- Opłukać, obrać ziemniaki, następnie drobno je pokroić, dodać do garnka, rozgotować.
- Wlać do zupy żur do smaku, zagotować, osolić, okrasić zrumienioną słoniną.
- To tradycyjny przepis na zalewajkę, lecz można jej jeszcze dodać smaku, dodając do wywaru suszone grzyby.
- Na koniec można także dodać pokrojoną w kostkę, przesmażoną kiełbasę.
- Zalewajka najlepiej smakuje z chlebem żytnim na zakwasie, najlepiej z własnego wypieku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]