PRZEPISYZupy

Zalewajka

Zalewajka 

To tradycyjna zupa, która pochodzi z regionów centralnej Polski. Podstawą tej zupy są ugotowane kartofle. Dosmaczamy ją cebulą, oraz dodatkiem lekko ukiszonego żuru. 


Składniki:

  • 1 l młodego żuru żytniego lub owsianego (10 dag mąki żytniej lub owsianej),
  • 1 duża cebula,
  • ½ kg obranych ziemniaków,
  • 2 łyżki stopionej słoniny,
  • 1 ½ l wody,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Wpierw ugotować na wodzie drobno pokrojoną cebulę.
  2. Opłukać, obrać ziemniaki, następnie drobno je pokroić, dodać do garnka, rozgotować.
  3. Wlać do zupy żur do smaku, zagotować, osolić, okrasić zrumienioną słoniną.
  4. To tradycyjny przepis na zalewajkę, lecz można jej jeszcze dodać smaku, dodając do wywaru suszone grzyby.
  5. Na koniec można także dodać pokrojoną w kostkę, przesmażoną kiełbasę.
  6. Zalewajka najlepiej smakuje z chlebem żytnim na zakwasie, najlepiej z własnego wypieku.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x