Zapiekanka z ziemniaków i mięsa
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa
to bardzo pożywna i dość szybka w przygotowaniu potrawa.
Poniżej zamieszczam przepis jak łatwo możesz ją wykonać. Jest to przepis ilościowo określony dla ok. 3 osób.
? Czas przygotowania: ‖ ♨ Czas Gotowania: ‖ ? Temperatura: ‖ IG: ‖
Składniki:
- 1,10 kg ziemniaków,
- 8 dag mleka,
- 3 dag tłuszczu,
- 1 jajo,
Nadzienie:
- 30 dag wieprzowiny bez kości,
- 4 dag bułki pszennej,
- 5 dag cebuli,
- 4 dag chrzanu surowego,
- 6 dag śmietany,
- 1 dag bułki tartej,
- sól
Przygotowanie:
- Ugotować obrane ziemniaki, odcedzić i rozetrzeć, dodać mleko, tłuszcz i jaja, dobrze wyrobić pulchną masę.
- Przyrządzić masę z mięsa, bułki i tartego chrzanu.
- Układać warstwami w wysmarowanej tłuszczem brytfannie masę mięsną i ziemniaczaną, wygładzić powierzchnię, polać śmietaną, zapiec w piecu.
- Zapiekanka z ziemniaków może być podawana z surówkami z jarzyn.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]