Zupa grochowa przecierana
Zupa Grochowa Przecierana (Grochówka):
Składniki:
- 1 ½ l wywaru z kości i warzyw,
- 20 dag grochu,
- 3 – 4 ziemniaki,
- cebula,
- 3 łyżki tłuszczu,
- 3 łyżki mąki,
- sól, pieprz, przyprawa do zup, majeranek,
Przygotowanie:
- Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny.
- Ugotować.
- Ziemniaki obrać, opłukać, drobno pokroić, dodać do grochu pod koniec gotowania, przetrzeć przez sito.
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić, połączyć z przetartą zupą i przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą do zup.
- Podawać z grzankami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]