ObiadPRZEPISYZupy

Zupa jarzynowa przecierana

Zupa jarzynowa przecierana


Składniki:

  • 1 ½ l wody,
  • 20 dag kości,
  • 10 dag marchwi,
  • 5 dag selera i pietruszki,
  • 10 dag pora,
  • 1­0 dag groszku zielonego lub fasolki szparagowej,
  • 10 dag kapusty włoskiej,
  • 20 dag ziemniaków,
  • 2 dag mąki,
  • ⅛ l śmietany lub śmietanki,
  • 1 – 2 żółtka (surowe),
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Ugotować wywar z kości i warzyw.
  2. Kości wyjąć, warzywa przetrzeć przez sito przelewając wywarem.
  3. Podprawić mąką rozmieszaną z małą ilością zimnego wywaru.
  4. Żółtka rozmącić ze śmietaną, dodać ⅛ l gorącej zupy, wymieszać i połączyć z zupą.
  5. Podawać z grzankami. Zupa jarzynowa przecierana przyrządzana może być również bez kości na wywarze z warzyw.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x