Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa przecierana
Składniki:
- 1 ½ l wody,
- 20 dag kości,
- 10 dag marchwi,
- 5 dag selera i pietruszki,
- 10 dag pora,
- 10 dag groszku zielonego lub fasolki szparagowej,
- 10 dag kapusty włoskiej,
- 20 dag ziemniaków,
- 2 dag mąki,
- ⅛ l śmietany lub śmietanki,
- 1 – 2 żółtka (surowe),
- 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z kości i warzyw.
- Kości wyjąć, warzywa przetrzeć przez sito przelewając wywarem.
- Podprawić mąką rozmieszaną z małą ilością zimnego wywaru.
- Żółtka rozmącić ze śmietaną, dodać ⅛ l gorącej zupy, wymieszać i połączyć z zupą.
- Podawać z grzankami. Zupa jarzynowa przecierana przyrządzana może być również bez kości na wywarze z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]