Jarzynowa z serem – ZUPY
Jarzynowa z serem – składniki:
- 20 dag białej fasoli;
- 2 cebule;
- 4 pory;
- 25 dag białej kapusty;
- 1½ l rosołu (wywaru mięsnego);
- 1 łyżka śmietany;
- 15 dag twardego sera (edamski);
- natka pietruszki;
- sól, pieprz;
Jarzynowa z serem – przygotowanie:
- Namoczoną fasolę ugotować w tej wodzie w której się moczyła, odcedzić,
przetrzeć przez sito lub przez durszlak, przelewając rosołem. - W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną w cienkie plastry cebulę,
pokrojone białe części porów i kapustę. - Dusić pod przykryciem około ½ godziny.
- Uduszone warzywa dołączyć do zupy, ser utrzeć i dodać.
- Dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem,
na koniec dodać śmietanę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]