ObiadPRZEPISYZupy

Zupa z porów

Zupa z porów

Składniki:

  • 20 dag porów,
  • 10 dag włoszczyzny,
  • 1 ¾ l wody,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
  • ⅛ l śmietany,
  • 1 żółtko surowe,
  • 2 dag mąki,
  • sól,
  • 2 dag tłuszczu,

Przygotowanie:

  1. Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą, osoloną wodą, dodać tłuszcz, ugotować.
  2. Pory bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić grubsze paski, zalać ¼ l wywaru, ugotować na silnym ogniu.
  3. Ugotowane pory przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym wywarem, podprawić zawiesina z mąki i zimnej wody (⅛ l).
  4. Zagotować, włożyć pokruszone kostki przyprawy, osolić, połączyć ze śmietaną lub surową śmietanką.
  5. Podawać z grzankami ostrymi.
  6. Zupa z porów może być przyrządzana na wywarze z kości.
  7. Podprawić można śmietaną lub śmietanką z surowymi żółtkami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x