Zupa z porów
Zupa z porów
Składniki:
- 20 dag porów,
- 10 dag włoszczyzny,
- 1 ¾ l wody,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- ⅛ l śmietany,
- 1 żółtko surowe,
- 2 dag mąki,
- sól,
- 2 dag tłuszczu,
Przygotowanie:
- Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą, osoloną wodą, dodać tłuszcz, ugotować.
- Pory bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić grubsze paski, zalać ¼ l wywaru, ugotować na silnym ogniu.
- Ugotowane pory przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym wywarem, podprawić zawiesina z mąki i zimnej wody (⅛ l).
- Zagotować, włożyć pokruszone kostki przyprawy, osolić, połączyć ze śmietaną lub surową śmietanką.
- Podawać z grzankami ostrymi.
- Zupa z porów może być przyrządzana na wywarze z kości.
- Podprawić można śmietaną lub śmietanką z surowymi żółtkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]