Żurek śląski
Żurek śląski
Składniki:
- 1 ½ l wody,
- ⅔ szklanki śmietany,
- 2 cebule,
- 15 dag słoniny,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- czosnek, majeranek,
- ziele angielskie,
- zakwas z żytniej mąki do smaku,
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić.
- Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, lekko zrumienić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować 6 – 8 minut na wolnym ogniu pod przekryciem.
- Wlać śmietanę, wymieszać z mąką, wlać zakwas, zagotować i doprawić do smaku.
- Żurek śląski podawać z ziemniakami z wody pomaszczonymi skwarkami ze słoniny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
