Babka II
Babka II
Składniki:
Przygotowanie:
- Formy posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, mąkę przesiać na stolnicę, rodzynki opłukać, osączyć, migdały sparzyć, obrać z łupinek, utłuc.
- Zarobić rozczyn z 10 dag mąki, śmietanki lub mleka i drożdży roztartych z cukrem.
- Pozostawić do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę,
- włożyć do miski,
- dodać resztę mąki,
- wyrośnięty rozczyn,
- szczyptę soli,
- dodatki aromatyczne,
- migdały,
- doskonale wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki.
- Wlewać po trochu stopione masło, dodać rodzynki, chwilę wyrabiać.
- Od razu włożyć do formy (⅓ formy), pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy forma jest prawie pełna, «babka II» powinna być pieczona w średnio gorącym piekarniku przez około 40 minut.
- Lekko schłodzić, wyłożyć ostrożnie z formy, gorące oprószyć obficie cukrem z wanilią lub polukrować pół-utartym lukrem (Lukier pomadkowy rumowy).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]