PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Babka II

Babka II


Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • ¼ l śmietanki lub mleka,
  • 5 żółtek,
  • 5 dag mąki,
  • 10 dag masła lub margaryny,
  • wanilia,
  • skórka cytrynowa,
  • 5 dag rodzynków,
  • 4 gorzkie migdały,
  • tłuszcz do formy,
  • 3 dag cukru-pudru do posypania,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Formy posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, mąkę przesiać na stolnicę, rodzynki opłukać, osączyć, migdały sparzyć, obrać z łupinek, utłuc.
  2. Zarobić rozczyn z 10 dag mąki, śmietanki lub mleka i drożdży roztartych z cukrem.
  3. Pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę,
    1. włożyć do miski,
    2. dodać resztę mąki,
    3. wyrośnięty rozczyn,
    4. szczyptę soli,
    5. dodatki aromatyczne,
    6. migdały,
    7. doskonale wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki.
  5. Wlewać po trochu stopione masło, dodać rodzynki, chwilę wyrabiać.
  6. Od razu włożyć do formy (⅓ formy), pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  7. Gdy forma jest prawie pełna, «babka II» powinna być pieczona w średnio gorącym piekarniku przez około 40 minut.
  8. Lekko schłodzić, wyłożyć ostrożnie z formy, gorące oprószyć obficie cukrem z wanilią lub polukrować pół-utartym lukrem (Lukier pomadkowy rumowy).

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x