Bajcowanie dziczyzny zając sarna dzik
Bajcowanie dziczyzny (Zająca, Sarny, Dzika)
Bajcowanie zająca lub sarny
Składniki:
zaprawa (bajc):
- 50 ml octu 6%,
- 4 dag cebuli,
- ziele angielskie, liść bobkowy,
- 5 ziaren jałowca,
- około ¾ l wody (do smaku),

Przygotowanie:
- Zagotować wodę, wrzucić przyprawy, dodać pokrojoną cebulę, podgotować, ostudzić, dodać octu do smaku.
- Comber i tylne uda zająca ułożyć w misce lub w kuwecie, zalać zimną zaprawą i wynieść do zimnej spiżarni.
- Bajcowanie dziczyzny trwa przez 6 dni, codziennie obracać je trzeba na drugą stronę.
- Przechowywać w bajcu w zimnym miejscu.
Marynowanie mięsa z dzika
Marynata – Porcja Na 2 kg Mięsa:
Składniki:
- 15 dag marchwi,
- 10 dag pietruszki,
- 10 dag selera,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag oleju,
- 2 dag octu 6%,
- 2 dag soli,
Przygotowanie:
- Skruszałe mięso odjąć od kości, oskrobać, natrzeć solą, włożyć do miski.
- Po godzinie skropić olejem, obłożyć pokrojoną włoszczyzną, wynieść do zimnej spiżarni.
- Marynować 3 – 5 dni, przechowywać w lodówce.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]