Barszcz biały wigilijny
Kilka dni przed świętami zalać ciepłą wodą szklankę mąki żytniej razowej, wymieszać, dodać czosnek i skórkę razowego chleba. Ugotujemy pyszny, domowy barszcz biały wigilijny lub wielkanocny.
Przygotowanie:
- Kilka dni przed świętami zalać ciepłą wodą szklankę mąki żytniej razowej, wymieszać, dodać czosnek i skórkę razowego, czerstwego chleba.
- Słój przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
- Ugotować wywar z włoszczyzny (bez kapusty) i kilku suszonych grzybów, przecedzić.
- Trzy szklanki zakwasu z żytniej mąki rozprowadzić wrzącym wywarem (4 – 5 szklanek), doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
- Podawać z ziemniakami z wody.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]