Barszcz burakowy staropolski
Barszcz burakowy – staropolski
przepis staropolski
Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych,
- ciepła woda,
- skórka chleba razowego (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Buraki opłukać, oczyścić szczoteczką, odciąć cienki korzonek, obrać, pokroić na małe kawałki.
- Włożyć do szklanego słoja, zalać ciepłą wodą (dodać kawałek skórki z chleba).
- Przykryć słój ponakłuwanym papierem lub szmatką, pozostawić w cieple 5 – 8 dni.
- Kiedy barszcz sfermentuje, zlać go, wynieść do zimnego miejsca.
- Buraki zalać po raz drugi wodą, po skwaszeniu zlać, wymieszać z barszczem z pierwszego kiszenia, zlać do butelek, zakorkować, przechowywać w chłodnym miejscu.
Młody, 3 – 5 dniowy barszcz używać jako napój witaminowy po jego lekkim osłodzeniu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]