Barszcz ukraiński
Barszcz Ukraiński
Potrawa Regionalna (Podkarpacie)
Składniki:
- 20 dag fasoli dużej „Jaś”,
- 40 dag buraków,
- 20 dag włoszczyzny:
- marchew,
- pietruszka,
- seler,
- 1 ½ l wody,
- 15 dag kapusty włoskiej,
- 40 dag świeżych pomidorów lub 6 dag koncentratu pomidorowego,
- ⅛ l kwasu burakowego,
- ⅛ l śmietany,
- 2 dag mąki,
- sól, cukier,
- ząbek czosnku,
Przygotowanie:
- Fasolę opłukać, namoczyć na noc w przegotowanej, zimnej wodzie, ugotować, a gdy jest miękka – osolić.
- Z połowy buraków i włoszczyzny opłukanej, oczyszczonej ugotować wywar (Barszcz zabielany).
- Resztę opłukanych i oczyszczonych buraków i warzyw pokroić w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
- Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną kapustę włoską.
- Ziemniaki opłukać, obrać, pokroić w kostkę, ugotować w przecedzonym wywarze.
- Pomidory ugotować w małej ilości wody, przetrzeć.
- Do wywaru wlać rozmieszaną mąkę z ⅛ l wody,
- zagotować,
- włożyć jarzyny,
- fasolę,
- pomidory,
- wszystkie składniki połączyć ze śmietaną i kwasem burakowym.
- Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i cukrem.
- Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z kości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]