Befsztyki wołowe
Befsztyki wołowe
to mięso smażone, podawana z ziemniaczkami, najlepiej też zrumienionymi na tłuszczu. Wysmażony befsztyk jest polecany w niektórych dietach, bo w 100 g zawiera tylko 130 kcal i 5 g tłuszczu.
Składniki:
- 70 dag mięsa bez kości,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag masła,
- 10 dag chrzanu,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Befsztyki można zrobić z polędwicy, ze zrazówki lub z krzyżówki. Głównym warunkiem powodzenia przy przyrządzaniu befsztyku jest smażenie go na bardzo silnym ogniu, w małej ilości tłuszczu z cebulą.
- Mięso po wyżyłowaniu pokroić w poprzek na spore kawałki, lekko rozbić i posolić.
- Na rozpaloną patelnię wrzucić kawałek masła, a gdy się zrumieni kłaść mięso. Po podsmażeniu z jednej strony przewracać befsztyki nożem, posolić z wierzchu, położyć kawałek świeżego masła.
- Gdy mięso zrumieni się z drugiej strony, wyłożyć wprost na dobrze rozgrzane talerze.
- Befsztyki wołowe podawać z podsmażonymi ziemniakami, oraz ze struganym chrzanem, po wierzchu polać sosem powstałym w czasie smażenia.
- Bardzo smaczną przyprawą do befsztyków jest sos zwany „a la maitre d’hotel”.
- Ziemniaki do befsztyku należy po obraniu sparzyć, pokroić w talarki, włożyć do rondelka z podrumienionym masłem, szczelnie przykryć i smażyć na wolnym ogniu często potrząsając. Powinny być gotowe po 10 minutach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]