Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISYPrzystawkiRodzaj posiłku

Befsztyki wołowe

Befsztyki wołowe

to mięso smażone, podawana z ziemniaczkami, najlepiej też zrumienionymi na tłuszczu. Wysmażony befsztyk jest polecany w niektórych dietach, bo w 100 g zawiera tylko 130 kcal i 5 g tłuszczu.


Składniki:

  • 70 dag mięsa bez kości,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 4 dag masła,
  • 10 dag chrzanu,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Befsztyki można zrobić z polędwicy, ze zrazówki lub z krzyżówki. Głównym warunkiem powodzenia przy przyrządzaniu befsztyku jest smażenie go na bardzo silnym ogniu, w małej ilości tłuszczu z cebulą.
  2. Mięso po wyżyłowaniu pokroić w poprzek na spore kawałki, lekko rozbić i posolić.
  3. Na rozpaloną patelnię wrzucić kawałek masła, a gdy się zrumieni kłaść mięso. Po podsmażeniu z jednej strony przewracać befsztyki nożem, posolić z wierzchu, położyć kawałek świeżego masła.
  4. Gdy mięso zrumieni się z drugiej strony, wyłożyć wprost na dobrze rozgrzane talerze.
  5. Befsztyki wołowe podawać z podsmażonymi ziemniakami, oraz ze struganym chrzanem, po wierzchu polać sosem powstałym w czasie smażenia.
  6. Bardzo smaczną przyprawą do befsztyków jest sos zwany „a la maitre d’hotel”.
  7. Ziemniaki do befsztyku należy po obraniu sparzyć, pokroić w talarki, włożyć do rondelka z podrumienionym masłem, szczelnie przykryć i smażyć na wolnym ogniu często potrząsając. Powinny być gotowe po 10 minutach.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x