Befsztyki z polędwicy wołowej z pieczarkami
Befsztyki z polędwicy wołowej z pieczarkami
(Tournedos aux champignons)
Składniki:
- 60 dag polędwicy wołowej,
- 4 kromki bułki pszennej,
- 8 dag masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 20 dag pieczarek,
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Wymytą i oczyszczoną z błon polędwicę najpierw pokrajać na plastry grubości 2 cm i grubo posypać mielonym pieprzem.
- Później wymyte, obrane i pokrajane pieczarki udusić na połowie masła, dodać wino i sól. Zostawić na małym ogniu.
- Następnie kromki bułki usmażyć na pozostałym maśle i trzymać w cieple.
- Na patelni rozgrzać mocno oliwę i smażyć befsztyki 3 minuty z każdej strony. Można też np użyć żeliwnego rusztu, albo grilla. Posolić dopiero na koniec, po przewróceniu.
- Befsztyki z polędwicy wołowej z pieczarkami podawać na grzankach, obłożone pieczarkami i polane sosem, z frytkami pokrajanymi w słomkę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
