Budyń biszkoptowy
Budyń biszkoptowy.
Nasz przepis na budyń nie ma oczywiście nic wspólnego z popularnym tzw. “budyniem” robionym z koncentratu, który możemy kupić w każdym sklepiku spożywczym. To przepis na własny deser, smakujący zupełnie inaczej, choć też jest to na pewno budyń.
Składniki:
- 4 jaja,
- 4 łyżki cukru,
- cukier wanilinowy,
- 5 łyżek mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki tartej bułki,
Przygotowanie:
- Formę budyniową najpierw posmarować masłem i posypać przesianą tartą bułką.
- Później mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
- Jaja umyć, osuszyć, wylać ze skorupek, wlać do dużego naczynia, dodać cukier, ubić ręczną trzepaczką lub elektrycznym robotem na puszystą masę (ubijanie ręczną trzepaczką przez co najmniej 20 minut), pod koniec ubijania dodać sok cytrynowy. Ubitą pianę wymieszać drewnianą łyżką z cukrem wanilinowym, skórką cytrynową (mąkę wsypywać po ściankach naczynia).
- Przygotowane ciasto od razu włożyć do formy budyniowej, zamknąć szczelnie, wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą (chyba, że mamy taki garnek w komplecie z formą), której poziom powinien sięgać do połowy wysokości formy z budyniem, przykryć, gotować na małym ogniu przez godzinę.
- Wyjąć z wody, po kilku minutach otworzyć formę, budyń wyłożyć ostrożnie na półmisek.
- Budyń biszkoptowy od razu podawać z dodatkiem sosu rumowego lub soku owocowego na syropie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]