Budyń orzechowy
Budyń orzechowy
to smaczny, gotowany deser z orzechami. Potrzebna tu będzie specjalna forma do gotowania budyniów. Taki deser można podać również na śniadanie, czy na kolację.
Składniki:
- 4 jaja,
- 10 dag orzechów (włoskich łuskanych),
- 4 dag skórki pomarańczowej,
- 8 dag cukru,
- 2 dag tartej bułki do wysypania formy,
- 1 dag tłuszczu do posmarowania formy,
Przygotowanie:
- Przygotować formę budyniową oraz wodę do gotowania budyniu.
- Posiekać skórkę pomarańczową.
- Orzechy przebrać i zemleć w maszynce do orzechów.
- Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać ze skórką pomarańczową.
- Ubić pianę, wyłożyć ją na żółtka, wsypać orzechy i 2 dag tartej bułki.
- Wymieszać lekko masę, włożyć ją do formy budyniowej, gotować przez 45 minut.
- Ugotowany budyń orzechowy wyłożyć na okrągły półmisek.
- Podać z sosem waniliowym lub sosem szodonowym z wina.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]