Desery i napojePRZEPISY

Budyń z bułki

Budyń z bułki.

Zobacz nasz przepis. Doskonały deser, dodana bułka dodaje mu delikatności. Bardziej wilgotny od zwykłego  ciasta, a dodatek sosu z wina tworzy doskonały deser na każdą okazję.


Składniki:

  • 15 dag czerstwej bułki,
  • 4 jaja,
  • 10 dag cukru–pudru,
  • 2 dag skórki pomarańczowej,
  • ¼ l mleka,
  • 5 dag rodzynków,
  • 4 dag masła,
  • 4 dag tartej bułki,
  • 1 dag masła do formy,
  • 1 dag tartej bułki do formy.
forma-do-budyniu-babki
Forma do gotowania budyniu.

Przygotowanie:

  1. Pokroić skórkę pomarańczową.
  2. Rodzynki przebrać.
  3. Bułkę namoczyć w mleku.
  4. Przygotować formę budyniową i wodę do gotowania budyniu.
  5. Masło utrzeć z cukrem dodając żółtka (po jednym).
  6. Bułkę odcisnąć, włożyć do masy żółtkowej, rozetrzeć, wymieszać ze skórką pomarańczową i przebranymi rodzynkami.
  7. Ubić pianę, wyłożyć ją na żółtka, wsypać tartą bułkę, lekko ją wymieszać.
  8. Włożyć masę do formy budyniowej i gotować w parze przez 45 minut. Ugotowany budyń wyłożyć na okrągły półmisek.
  9. Budyń z bułki podać z sosem szodonowym z wina.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x