Budyń z bułki
Budyń z bułki.
Zobacz nasz przepis. Doskonały deser, dodana bułka dodaje mu delikatności. Bardziej wilgotny od zwykłego ciasta, a dodatek sosu z wina tworzy doskonały deser na każdą okazję.
Składniki:
- 15 dag czerstwej bułki,
- 4 jaja,
- 10 dag cukru–pudru,
- 2 dag skórki pomarańczowej,
- ¼ l mleka,
- 5 dag rodzynków,
- 4 dag masła,
- 4 dag tartej bułki,
- 1 dag masła do formy,
- 1 dag tartej bułki do formy.
Przygotowanie:
- Pokroić skórkę pomarańczową.
- Rodzynki przebrać.
- Bułkę namoczyć w mleku.
- Przygotować formę budyniową i wodę do gotowania budyniu.
- Masło utrzeć z cukrem dodając żółtka (po jednym).
- Bułkę odcisnąć, włożyć do masy żółtkowej, rozetrzeć, wymieszać ze skórką pomarańczową i przebranymi rodzynkami.
- Ubić pianę, wyłożyć ją na żółtka, wsypać tartą bułkę, lekko ją wymieszać.
- Włożyć masę do formy budyniowej i gotować w parze przez 45 minut. Ugotowany budyń wyłożyć na okrągły półmisek.
- Budyń z bułki podać z sosem szodonowym z wina.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]