Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISY

Budyń z kaszki krakowskiej

Budyń z kaszki krakowskiej

Zobacz nasz przepis na upieczenie budyniu. Doskonały deser, kaszka krakowska dodaje mu delikatności. Bardziej wilgotny od zwykłego ciasta, a dodatek owocowego soku stwarza doskonały deser na każdą okazję.


Składniki:

  • 20 dag kaszki krakowskiej,
  • 10 dag cukru,
  • 4 jaja,
  • 3 dag rodzynków,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 2­ dag tartej bułki,
  • 2 razy tyle mleka, ile wynosi objętość kaszki,
  • skórka cytrynowa,

Przygotowanie:

  1. Przygotować formę budyniową.
  2. Kaszkę krakowską zatrzeć białkiem i ugotować na sypko.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać do nich kaszę i ucierać na pulchną gładką masę.
  4. Wymieszać z pianą, dodać rodzynki.
  5. Włożyć do formy budyniowej, gotować w parze 45 minut (Budynie z warzyw).
  6. Budyń z kaszki krakowskiej podawać ze smażonym sokiem owocowym.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x