Budyń z kaszki krakowskiej
Budyń z kaszki krakowskiej
Zobacz nasz przepis na upieczenie budyniu. Doskonały deser, kaszka krakowska dodaje mu delikatności. Bardziej wilgotny od zwykłego ciasta, a dodatek owocowego soku stwarza doskonały deser na każdą okazję.
Składniki:
- 20 dag kaszki krakowskiej,
- 10 dag cukru,
- 4 jaja,
- 3 dag rodzynków,
- 2 dag tłuszczu,
- 2 dag tartej bułki,
- 2 razy tyle mleka, ile wynosi objętość kaszki,
- skórka cytrynowa,
Przygotowanie:
- Przygotować formę budyniową.
- Kaszkę krakowską zatrzeć białkiem i ugotować na sypko.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać do nich kaszę i ucierać na pulchną gładką masę.
- Wymieszać z pianą, dodać rodzynki.
- Włożyć do formy budyniowej, gotować w parze 45 minut (Budynie z warzyw).
- Budyń z kaszki krakowskiej podawać ze smażonym sokiem owocowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]